betonning

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 12:53 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=80fa32a9-8860-60b7-5415-9b040c08cbba |Paginanaam=Id-80fa32a9-8860-60b7-5415-9b040c08cbba |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=betonning...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelbetonning
DefinitieEen systeem van boeien en bakens, waarmee in open zee of in een vaarwater ondiepten of de aanwezigheid van gevaarlijke objecten worden aangegeven.
Toelichting op definitieHet met behulp van markeringen aangeven van vaarwegen in relatief ondiep water (bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie (NL))

Systeem van boeien en bakens waarmee in open zee of in een vaarwater ondiepten of de aanwezigheid van gevaarlijke objecten worden aangegeven. (bron: Informatiemodel Grootschalige topografie)

Betonning is het met behulp van markeringen aangeven van vaarwegen in relatief ondiep water. Dit gebeurt door het plaatsen van tonnen, boeien en bakens. De wijze waarop dit gebeurt, is internationaal vastgelegd door de IALA in het IALA Maritiem Betonningsstelsel en binnen Europa door de SIGNI voor binnenwateren. Het verschil tussen SIGNI en IALA betonning is de richting. De Signi betonning wordt gelegd uit de richting van de bron van de rivier naar de zee. Dus met de rug naar de bron, daarbij komt dan dat de rechteroever ROOD en de linkeroever GROEN is gekleurd. Bij IALA wordt de betonning richting aangegeven met een pijl met twee cirkels erbij. Hierbij wordt de rechterzijde van het vaarwater GROEN en de linkerzijde van het vaarwater ROOD gekleurd, gezien de betonningsrichting.

Bakens worden vooral gebruikt voor de markering van kleine ondiepe vaarwateren. Drijfbakens kunnen stomp of spits zijn. Kopbakens zijn in de grond gestoken, net als steekbakens, wat gewoon takken zijn.

Tonnen zijn er spitsvormig, bolvormig en stomp, mogelijk met een topteken. Ze zijn er in zes verschillende groottes. Daarnaast zijn er de sparboei en de pilaarboei.

Betonning wordt vaak geplaatst met speciale vaartuigen die voor dit doel zijn uitgerust: betonningsvaartuigen.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-bf9d2055-c8de-4c67-b318-9f767f0c7462, http://www.rws.nl/abdl#DEF-0493, https://nl.wikipedia.org/wiki/Betonning
Afbeelding vanbetonning


betonning

Betonning, Van Starkenborghkanaal.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
betonningBreder
betonningBron van
betonningDeel van
betonningGerelateerd
betonningLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg