markering


Eigenschappen

Voorkeurslabelmarkering
AfkortingWMG
DefinitieOp of in het oppervlak van de verharding aangebrachte figuraties of lijnen ter geleiding, waarschuwing, regeling of informatie van het verkeer.
Synoniemmarkeringen, markering voor veilig vaarwater
Toelichting op definitie(bron: Adventus Wegen / Aquo)


Markering voor veilig vaarwater of betonning voor veilig vaarwater ((en) safe water marks) of midvaarwaterboei in de vorm van een boei of andere markering, zoals gedefinieerd door de International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA) door middel van het IALA Maritiem Betonningsstelsel, is een vorm van betonning die gebruikt wordt door maritieme autoriteiten om aan te geven dat dit het einde of anders het begin is van een betonde of bebakende vaarweg en er open, diep en veilig vaarwater in het vooruitzicht ligt voor de scheepvaart. Deze markering staat soms ook bekend als een vaarwaterboei (Fairway Buoy).

De betonning van dit type is herkenbaar aan haar rood en witte verticale banen en als topteken (indien aanwezig) een enkele rode bol. Het licht (indien aanwezig) is wit met het karakter Iso, Oc, Fl, LFl of Mo(A) = morsecode "A" (· —).

In Nederland is het geregeld in het Scheepvaartreglement territoriale zee.

Meestal dragen deze boeien van dit type de initialen van de waterweg. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-f42e2ae6-d8ce-4cfd-a0d4-ede6a47710a4, https://nl.wikipedia.org/wiki/Markering_voor_veilig_vaarwater
Afbeelding vanIALA_safe_water.png
Voorbeelden van markeringen van veilig vaarwater.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
markeringBreder
markeringBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
afstandspaal (Begrip)Bredermarkering
baken (Begrip)Bredermarkering
betonning (Begrip)Bredermarkering
figuratiemarkering (Begrip)Bredermarkering
lijnmarkering (Begrip)Bredermarkering
piket (Begrip)Bredermarkering
Rdf.jpg