boei


Eigenschappen

Voorkeurslabelboei
DefinitieEen verankerd drijvend voorwerp met of zonder verlichting, vervaardigd van staal, hout of kunststof, dat dient voor het aangeven van vaarwegen, gevaren onder water, bijzondere punten van een wedstrijdbaan, of de positie van een uitstaand anker.
Synoniemboeien, betonning
Toelichting op definitie(bron: Wijk, J van der, Taal van het Water / Aquo)


Betonning is het met behulp van markeringen aangeven van vaarwegen in relatief ondiep water. Dit gebeurt door het plaatsen van tonnen, boeien en bakens. De wijze waarop dit gebeurt, is internationaal vastgelegd door de IALA in het IALA Maritiem Betonningsstelsel en binnen Europa door de SIGNI voor binnenwateren. Het verschil tussen SIGNI en IALA betonning is de richting. De Signi betonning wordt gelegd uit de richting van de bron van de rivier naar de zee. Dus met de rug naar de bron, daarbij komt dan dat de rechteroever ROOD en de linkeroever GROEN is gekleurd. Bij IALA wordt de betonning richting aangegeven met een pijl met twee cirkels erbij. Hierbij wordt de rechterzijde van het vaarwater GROEN en de linkerzijde van het vaarwater ROOD gekleurd, gezien de betonningsrichting.

Bakens worden vooral gebruikt voor de markering van kleine ondiepe vaarwateren. Drijfbakens kunnen stomp of spits zijn. Kopbakens zijn in de grond gestoken, net als steekbakens, wat gewoon takken zijn.

Tonnen zijn er spitsvormig, bolvormig en stomp, mogelijk met een topteken. Ze zijn er in zes verschillende groottes. Daarnaast zijn er de sparboei en de pilaarboei.

Betonning wordt vaak geplaatst met speciale vaartuigen die voor dit doel zijn uitgerust: betonningsvaartuigen. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c5f04146-14d2-4000-9b47-6d213dcad41d, https://nl.wikipedia.org/wiki/Betonning
Afbeelding vanstaken en tonnen

Staken en tonnen. Fotograaf: Tijmen Stam

260px-Betonning-VS5_detail.JPG

boei

Boei.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
boeiBreder
boeiBron van
boeiLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg