verruiging

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 18 jul 2023 om 03:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=1e0dc985-20a9-2759-1b99-27bf39edc079 |Paginanaam=Id-1e0dc985-20a9-2759-1b99-27bf39edc079 |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelverruiging
DefinitieHet in de kruidenvegetatie of -laag optreden en tot overheersing komen van hoogopschietende, meerjarige kruiden met bebladerde stengels (ruigtekruiden) door verstoring van het milieu, in het bijzonder ten gevolge van bemesting of mineralisatie.
Synoniemverruigen
Toelichting op definitie(bron: Handboek SWNBL / Aquo / DIV)


Verruiging: Veel van hetzelfde.
Onder verruiging verstaat men doorgaans de vestiging van soortenarme vegetaties met veel algemene, en dus binnen het natuurbeheer ongewenste, soorten.

Verruiging is in zekere zin een subjectief begrip. Een beheerder houdt bij het beheer een bepaald natuurdoeltype voor ogen, bijvoorbeeld een bloemrijk grasland. Door het niet meer of niet juist maaien of door een voedselaanrijking kan het grasland gaan verruigen. Hierdoor zal het aantal graslandsoorten afnemen en nemen de ruigtekruiden toe. Vaak ontstaan er zo soortenarme vegetaties met een paar dominante soorten, bv. een ruigte van enkel Grote brandnetel. Maar sommige ruigtes zoals de vochtige ruigte, kunnen ook bloemen- en soortenrijk zijn. Verruiging is een stap in de successie, die plaatsvindt wanneer beheer verminderd of stopgezet wordt. Wanneer je niet meer maait of begraast wordt het plantenmateriaal niet langer afgevoerd en komt er op de bodem een laag halfverteerde plantenresten (vervilting). Door deze laag van rottende planten kunnen alleen soorten groeien met een sterke groeikracht zoals ruigtekruiden en een aantal dominante grassoorten bv. Glanshaver. (bron: Ecopedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-4106937b-53cc-4367-a8d1-015e741838da, https://www.ecopedia.be/encyclopedie/verruiging#:~:text=Verruiging%20is%20een%20stap%20in, laag%20halfverteerde%20plantenresten%20(vervilting).
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
verruigingBreder
verruigingBron van
verruigingGerelateerd
verruigingLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg