Software as a Service

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 07:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=d5574d28-141c-e5e3-2c96-196fef0995cd |Paginanaam=Id-d5574d28-141c-e5e3-2c96-196fef0995cd |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=Software a...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

VoorkeurslabelSoftware as a Service
DefinitieSoftware as a service, vaak afgekort als SaaS, ook weleens software on demand genoemd, is software die als een online dienst wordt aangeboden.
Synoniemsaas, SaaS, software on demand
Toelichting op definitieDe klant hoeft de software niet aan te schaffen, maar sluit bijvoorbeeld een contract per maand per gebruiker af, eventueel in combinatie met andere parameters. De SaaS-aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en beheer, de gebruiker benadert de software over het internet bij de SaaS-aanbieder.


SaaS is een geëvolueerde vorm van application service provider (ASP-diensten). SaaS wordt gezien als de applicatielaag van cloud computing, waarbij het platform (PaaS) en de infrastructuur (IaaS) als onderliggende lagen worden toegepast. Zonder deze onderliggende lagen is er geen sprake van flexibel verhogen of verlagen van het verbruik / de gebruikers.
De kenmerken van de diensten van een SaaS en ASP zijn:

  • De klant hoeft de software en de daarvoor benodigde hardware niet aan te schaffen, maar betaalt slechts voor het gebruik ervan.
  • De software en hardware wordt niet bij de klant geïnstalleerd, maar bij de ASP / SaaS-aanbieder. De klant heeft toegang tot de software via internet of een privénetwerk.
  • De aanbieder verzorgt het technisch beheer, zoals het maken van back-ups, het onderhoud en de installatie van nieuwe versies en updates, beveiliging tegen ongeautoriseerde toegang, en dergelijke.


Huidige ICT-leveranciers "verkopen" hun vernieuwde software vaak als zijnde een SAAS-oplossing. Echter is het de on-premises applicatie die bij de leverancier op een server "draait".[bron?] Voor klanten betekent dit vrijwel evenveel installatiewerk als wanneer zij het helemaal zelf zouden moeten doen en, veel belangrijker, er zijn ook extra kosten voor de klant. Zij moeten immers servers beschikbaar stellen, deels nog beheer doen en meewerken aan de installatie. Ook is er dan vaak geen echte webversie van de applicatie beschikbaar. Het kostenvoordeel bij de klant wordt bij deze variant teniet gedaan.

SaaS en ASP zijn niet hetzelfde. Kenmerk van SaaS is dat er één versie is voor alle gebruikers. Een ander kenmerk is dat het schaalbaar is. De applicatie wordt benaderd via een webbrowser. Ook worden SaaS-diensten aangeboden in de vorm van webservices, zodat de diensten vanuit een service-oriented architecture benaderd kunnen worden. Bij SaaS is het voordeel voor de leverancier dat hij vanaf één centrale plek, met één handeling, updates (verbeteringen) en zelfs upgrades (nieuwe versies) kan doorvoeren. Omdat ASP vaak uit applicaties bestaat, waarbij iedere gebruiker een eigen specifieke licentie heeft, is updaten en upgraden bij ASP niet altijd van één locatie te realiseren. Wanneer er sprake is van licenties, die voor elke gebruiker apart moeten worden beheerd, spreken we dus niet van SaaS, maar van ASP.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Software_as_a_Service
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Software as a ServiceBreder
Software as a ServiceBron van
Software as a ServiceDeel van
Software as a ServiceGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Geocat live (Begrip)BrederSoftware as a Service
Rdf.jpg