chemisch element

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=d0ea8b02-c0e3-cc07-d4e6-c66d99732b55 |Paginanaam=Id-d0ea8b02-c0e3-cc07-d4e6-c66d99732b55 |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelchemisch element
DefinitieEen chemisch of scheikundig element is een stof die met scheikundige middelen en methoden niet in andere stoffen opgesplitst kan worden. Een element bestaat uit één soort atomen met alle hetzelfde atoomnummer, dus met hetzelfde aantal protonen in de kern. Het aantal neutronen in de atomen van een element kan variëren.
Synoniemscheikundig element, scheikundige elementen, chemische elementen
Toelichting op definitieDe elementen worden onderverdeeld in metalen, metalloïden en niet-metalen. De meeste elementen zijn bij kamertemperatuur een vaste stof. Enkele elementen zijn gassen, waaronder de edelgassen. Broom en kwik zijn vloeibaar.

Met ingang van 2010 zijn er 118 elementen geïdentificeerd. De eerste 98 komen van nature voor op aarde, hoewel 10 daarvan alleen in sporen. De andere 20 zijn synthetisch: ze kunnen alleen in laboratoria of kernreactoren gemaakt worden, en vervallen zeer snel tot stabielere elementen. Van de 98 natuurlijke elementen hebben er 80 ten minste één stabiel isotoop, de overige hebben alleen radioactieve isotopen, die met de tijd spontaan vervallen in andere elementen. (bron: Wikipedia)

Zuivere stof die is opgebouwd uit atomen met hetzelfde atoomnummer. Een chemisch element kan niet worden ontleed d.m.v. chemische reacties (bron: Regels voor informatiemodellering van de gebouwde omgeving – Deel 2: Praktische invulling: configuratie, extensie en implementatie van deel 1, code: 3.1 / ABDL)
Voorbeeldcalcium, chloor, chroom, fluor, fosfor, goud, ijzer, jood, koolstof, kwik, lood, zuurstof, zwavel
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Chemisch_element, http://www.rws.nl/abdl#DEF-0744
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
chemisch elementBreder
chemisch elementBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg