ontheffing

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 13:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelontheffing
DefinitieSchriftelijke toestemming om niet te hoeven voldoen aan een wettelijke verplichting.
Synoniemontheffingen
Toelichting op definitie(bron: Informatieplan Water 1987 / Aquo / DIV)


Een vergunning of ontheffing is een officiële (noodzakelijke) toestemming van de overheid om een bepaalde activiteit uit te voeren.

De wet kan bepalen dat iets verboden is zonder vergunning. De wet kan ook bepalen dat iets verboden is, met de mogelijkheid om een ontheffing van dat verbod te krijgen.

In veel gevallen was vóór invoering van een vergunningenstelsel de activiteit zonder vergunning toegestaan. In sommige gevallen was de activiteit eerst helemaal verboden.

Als de overheid een vergunning verleent wil dat niet zeggen dat de overheid de activiteit positief waardeert. Het kan bijvoorbeeld gaan om een demonstratie tegen een regeringsmaatregel.

Soms is voor een activiteit registratie verplicht, en wordt deze registratie slechts beperkt toegestaan. De registratie komt dan neer op een vergunning. Dit is soms van toepassing bij tippelprostitutie.

Een vergunde branche is een branche waarin een vergunning is vereist. Een vergund bedrijf is een bedrijf met een vergunning. De overige bedrijven zijn of illegaal, of ze behoren tot een niet-vergunde branche. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-e9cb8343-7e3e-408b-89aa-c7dd8a3a81f3, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vergunning
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ontheffingBreder
ontheffingBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
passief beheer (Begrip)Gerelateerdontheffing
peilafwijking (Begrip)Gerelateerdontheffing
vergunning (Begrip)Gerelateerdontheffing
vergunning/ontheffing (Begrip)Gerelateerdontheffing
Rdf.jpg