insect

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 08:52 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=4e197eb4-07d8-33c1-a459-9ab6690d44df |Paginanaam=Id-4e197eb4-07d8-33c1-a459-9ab6690d44df |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=insect |De...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelinsect
DefinitieInsecten (Insecta) zijn een klasse van zespotige, ongewervelde dieren die behoren tot de geleedpotigen (Arthropoda). Met meer dan een miljoen beschreven soorten vormen de insecten verreweg de grootste klasse binnen het dierenrijk.
Synonieminsecten
Toelichting op definitieGeschat wordt dat er vele miljoenen soorten nog niet zijn beschreven en benoemd. Insecten komen voor in vrijwel alle leefomgevingen op aarde, met name op het land en in zoetwater. In de zeeën overheerst een andere groep geleedpotigen, de kreeftachtigen.


Alle insecten hebben een driedelig lichaam (kop, borststuk en achterlijf) dat omgeven is door een hard, chitineus exoskelet. Het exoskelet wordt tijdens de groei een aantal keer afgeworpen en vernieuwd: vervelling. Het borststuk draagt drie paar flexibele poten en bij veel soorten ook de vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen van het insect, evenals een groot deel van het ademhalingssysteem, dat uit tracheeën is opgebouwd.

Veel insecten ondergaan tijdens hun ontwikkeling drastische veranderingen in lichaamsvorm en fysiologie. Deze zogenaamde volledige metamorfose kenmerkt zich door een popstadium, waarin de larve zich transformeert tot een volwassen insect (imago). Andere insecten hebben een meer geleidelijke, onvolledige metamorfose en ontwikkelen zich via een reeks nymfale stadia. De taxonomie van insecten is voor een belangrijk deel gebaseerd op het verloop van de metamorfose.

Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, bijvoorbeeld bij het overbrengen van ziekten, door het opeten van de oogst, maar ook door de bestuiving van voedingsgewassen en de productie van honing of zijde. In veel culturen zijn insecten een belangrijke bron van voedsel. Door menselijke activiteiten is de biodiversiteit van insecten in diverse delen van de wereld ernstig aangetast.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Insecten
Afbeelding vanInsects_collage_smaller.jpg
Insecten
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
insectBreder
insectBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
imago (Begrip)Brederinsect
libelle (Begrip)Brederinsect
insectivoor (Begrip)Gerelateerdinsect
Rdf.jpg