hittegolf


Eigenschappen

Voorkeurslabelhittegolf
DefinitieEen hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen. Wat er precies onder een hittegolf verstaan wordt, hangt sterk af van waar men zich op aarde bevindt. Een hittegolf weegt zwaarder door in stedelijk gebied door het hitte-eilandeffect.
Synoniemhittegolven
Toelichting op definitieet KNMI (Nederland) en sinds 2003 ook het KMI (België) hanteren de volgende officiële definitie:[1][2] ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

In het dagelijkse taalgebruik wordt de uitdrukking hittegolf vaak gebruikt zonder dat het weer voldoet aan bovenstaande definitie. Links staan twee fictieve voorbeelden van een echte hittegolf en een onechte hittegolf.

In Nederland hebben klimatologen het over een landelijke hittegolf, wanneer in De Bilt er sprake is van een hittegolf volgens bovenstaand criterium. In België geldt Ukkel als de maatstaf. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Hittegolf
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
hittegolfBreder
hittegolfBron van
hittegolfGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hittekoepel (Begrip)Gerelateerdhittegolf
Rdf.jpg