hittestress


Eigenschappen

Voorkeurslabelhittestress
DefinitieHittestress is een “aandoening veroorzaakt door extreme hitte, die zich uit in diverse lichamelijke klachten, waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen.
Synoniemoververhitting, hitteletsel, hyperthermie
Toelichting op definitieExtreme weersomstandigheden door klimaatverandering worden vaak geassocieerd met onweer, hagel en hoosbuien. Hitte wordt in dit rijtje snel vergeten en geeft voor veel mensen nog steeds vooral een zomers gevoel. Toch kan hittestress voor veel problemen zorgen bij mens en dier. Volgens de directeur van het KNMI is het zelfs “de meest bedreigende van alle klimaatextremen”. Daarom is het een belangrijk aandachtspunt bij klimaatadaptatie. (bron: Provincie Noord-Brabant)


Klachten veroorzaakt door hitte. (bron: Ensie)

Hyperthermie, ook wel oververhitting, hittestress of hitteletsel, is een toestand van het lichaam waarbij er een ongecontroleerde stijging van de temperatuur plaatsvindt door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. De lichaamstemperatuur zal stijgen zonder een verhoogde instelling van de inwendige thermostaat. Dit onderscheidt hyperthermie van koorts. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.klimaatadaptatiebrabant.nl/k/n442/news/view/2849/2775/wat-is-hittestress.html, https://www.ensie.nl/anw/hittestress, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperthermie_(aandoening)
Afbeelding vanhittestress.png
Kaartje hittestress.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
hittestressBreder
hittestressBron van
hittestressDeel van
hittestressGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hittegolf (Begrip)Gerelateerdhittestress
Rdf.jpgGrafiek-hittestress.png