compositie

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 11:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=f8cf742a-f31a-ac74-fe92-f2f6cc318c76 |Paginanaam=Id-f8cf742a-f31a-ac74-fe92-f2f6cc318c76 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=compositie...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelcompositie
DefinitieEen compositie is een zeer sterke aggregatie. Het is ook een “geheel-deelrelatie, maar de “deel-klassen” kunnen niet bestaan zonder de “geheel-klasse”. Als de "geheel-klasse" verdwijnt, dan verdwijnen de "deel-klassen" ook.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Unified_Modeling_Language
Afbeelding URLEen voorbeeld: bekijk de figuur hieronder. Stel dat we 4 klassen hebben: Schip, Vloot, Motor en Land. Een Vloot heeft enkel maar zin om te bestaan wanneer er Schepen in zitten. Een Vloot heeft daarom een aggregatie met Schip. Wanneer een Vloot opgeheven wordt hoeft dit immers niet te betekenen dat de Schepen mee moeten verdwijnen. Een vloot heeft verder een bi-directionele associatie met Land. Elk Land kan meer dan 1 Vloot hebben, een Vloot behoort slechts tot één land. Vandaar de respectievelijke multipliciteiten * en 1. Een Schip heeft een Motor. Hier wordt een compositie gebruikt. Dit betekent dat er geen Motor kan bestaan, zonder dat deze in context van een Schip moet bekeken worden. Wanneer het Schip weg is, is de bijbehorende Motor dat ook.


480px-Asso-aggre-compo.png

Het verschil tussen aggregatie, compositie en associatie.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
compositieBreder
compositieBron van
compositieGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
aggregatie (Begrip)Gerelateerdcompositie
Rdf.jpg