verkeer

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 17 jul 2023 om 03:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=becf1030-5494-fea2-615e-8486f1119e0b |Paginanaam=Id-becf1030-5494-fea2-615e-8486f1119e0b |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelverkeer
DefinitieVerkeer is de verplaatsing van mensen, planten, dieren en objecten, bijvoorbeeld wegverkeer, spoorwegverkeer, andere verplaatsing over land, en verplaatsing van schepen en vliegtuigen; ook communicatie met dataverkeer en bijvoorbeeld radiogolven worden ertoe gerekend.
Toelichting op definitieBij fysiek verkeer kan men onderscheiden mensen die zichzelf verplaatsen met of zonder vervoermiddel (en dieren die zich verplaatsen) en mensen en goederen die vervoerd worden (met een vervoermiddel, of bijvoorbeeld een kind dat door een ouder wordt gedragen). De verplaatsingen gebeuren veelal plaats in een speciaal daarvoor bestemde infrastructuur, zoals auto-, spoor- en waterwegen. Ook pijpleidingen, kabels en glasvezelverbindingen kunnen aangemerkt worden als verkeersinfrastructuur. In het dagelijkse taalgebruik wordt met verkeer meestal het wegverkeer bedoeld.

Indien het verkeer stagneert door een te groot verkeersvolume ten opzichte van de actuele mogelijkheden van de infrastructuur, dan is er sprake van congestie. Op het autowegennet wordt dit ook wel filevorming genoemd; op het spoorwegennet heet dit vertraging. In 2019 vielen er 661 doden in het verkeer in Nederland, in 2018 678, dat is bijna twee doden per dag.

Het vakgebied dat zich met verkeer bezighoudt wordt verkeerskunde genoemd. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Verkeer
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
verkeerBreder
verkeerBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
verkeersmaatregel (Begrip)Deel vanverkeer
verkeersongeval (Begrip)Deel vanverkeer
verkeersongeval slachtoffer (Begrip)Deel vanverkeer
verkeersbord (Begrip)Gerelateerdverkeer
verkeersregelinstallatie (Begrip)Gerelateerdverkeer
Rdf.jpg