afstandspaal


Eigenschappen

Voorkeurslabelafstandspaal
DefinitieEen afstandspaal is een paal die langs wegen staat en waarop de afstand tot een bepaald startpunt is aangegeven.
Synoniemafstandspalen
Toelichting op definitieZo staat er in Nederland een hectometerpaal of hectometerbord op elke 100 meter op rijks- en provinciale wegen. De markering is tegenwoordig ook aanwezig langs de rijks- en provinciale vaarwegen. In België staan er hectometerpalen op de gewestwegen (N-wegen) en autosnelwegen. Een variant is een kilometerpaal, die op elke kilometer staat. De hoofdfunctie is het efficiënt lokaliseren van een positie langs de weg, voor bijvoorbeeld het aansturen van hulpdiensten of wegwerkers. De palen geven de afstand vanaf het begin van de weg in kilometers (achter de komma hectometers), maar het komt weleens voor dat er in de nummering een stuk wordt overgeslagen.


Ook veel provincies gebruiken de hectometerpalen ter ondersteuning van het onderhoudsplanning en om de (vaar-)weggebruiker duidelijk te maken dat zij de (vaar-)wegbeheerder zijn. Elke kilometer wordt dan de naam van de beheerder weergegeven. Andere provincies hebben de hectometerpaaltjes juist afgeschaft en kilometertelling op de reflectorpaaltjes aangebracht.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Afstandspaal
Afbeelding vanmarkeringspaal langs Noord-Willemskanaal, Assen


markeringspaal langs Noord-Willemskanaal, Assen
Markeringspaal langs Noord-Willemskanaal, Assen.

390px-HectoReflecto_N276.jpg

Reflectorpaaltje met hectometeraanduiding.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
afstandspaalBreder
afstandspaalBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hectometerpaal (Begrip)Brederafstandspaal
Rdf.jpg