afplatting van de Aarde


Eigenschappen

Voorkeurslabelafplatting van de Aarde
DefinitieDe afplatting van de Aarde is het verschijnsel waardoor de Aarde platter is aan de polen dan aan de evenaar en dus afwijkt van een perfecte bolvorm. Omdat de Aarde om haar as draait, lijkt het alsof er een centrifugaalkracht op werkt, die op de evenaar het grootste is en aan de polen nul. Het binnenste van de Aarde is plastisch, dus treedt een vervorming op. De vorm van de Aarde is daarmee afgeplat, er is dus sprake van een planetaire afplatting.
Toelichting op definitieHet resultaat is dat de zeespiegel de vorm van een sferoïde aanneemt, waarvan de polaire straal ongeveer 21,38 km korter is dan de equatoriale straal. De afplatting is daarom:

f = ( a − b )/ a = 1 / 298 , 2575 Waarin f de aardafplatting is, a de equatoriale straal en b de polaire straal.

Het punt op de Aarde, dat het verst van het middelpunt van de Aarde is verwijderd, is de top van de Chimborazo in Ecuador. De Mount Everest is ten opzichte van zeeniveau toch de hoogste berg, omdat het zeeniveau op het oppervlak van de sferoïde ligt.

Parameters voor de afplatting Een referentie-ellipsoïde is een sferoïde, die een benadering voor de vorm van de Aarde vormt. De definitie van een referentie-ellipsoïde bestaat uit de lengte van de halve lange aardas a , van middelpunt van de Aarde tot de evenaar, en een van de twee: of de lengte van de halve korte as b, van middelpunt van de Aarde tot de pool, of de excentriciteit e.

Er is een verband tussen deze parameters, die door een aantal vergelijkingen wordt gegeven, die in het algemeen voor iedere planetaire afplatting gelden.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Afplatting_van_de_Aarde
Afbeelding van260px-OblateSpheroid.PNG
Afplatting van de Aarde

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
afplatting van de AardeBron van
afplatting van de AardeGerelateerd
  • referentie-ellipsoïde (Let op: pagina bestaat niet.)
  • sferoïde (Let op: pagina bestaat niet.)

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg