afrondfout


Eigenschappen

Voorkeurslabelafrondfout
DefinitieEen afrondfout is het verschil tussen de werkelijke waarde en de waarde na afronden (of eventueel het tegengestelde; vaak gaat het sowieso alleen om de absolute waarde).
Synoniemafrondfouten, afrondingsfout, afrondingsfouten
Toelichting op definitieEen fout als gevolg van het afronden.

Bij een gegeven systeem van afronden kan men het maximum (althans een bovengrens) van de absolute waarde van de afrondfout bepalen. Zo is deze d/2 bij afronden op een veelvoud van d, bijvoorbeeld 0,5 × 10 − n bij afronden op n cijfers achter de komma.

Bij sommige systemen van afronden is er geen (zinvolle) bovengrens voor de absolute waarde van de absolute fout, maar wel voor de absolute waarde van de relatieve fout. Bij een zwevende kommagetal en wetenschappelijke notatie is de relatieve fout in absolute waarde kleiner dan de helft van de kleinste eenheid van de mantisse, gedeeld door de minimale mantisse. Dit minimum is vaak 1, dan krijgen we dus simpelweg de helft van de kleinste eenheid van de mantisse. Als in het geval van een zwevende kommagetal wordt afgerond op een gedenormaliseerd getal (inclusief 0) dan kan de fout groter zijn.

Voorbeeld afrondingsfout:

π (Pi) = 3 1/7 --> 3,141592653..., vaak wordt π afgerond op 3,14.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Fout, https://www.ensie.nl/woordenboek-automatisering/rounding-error

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
afrondfoutBreder
afrondfoutBron van
afrondfoutGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg