gewicht

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 13:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=c67b9b94-11ba-cb67-75c2-f851843bac75 |Paginanaam=Id-c67b9b94-11ba-cb67-75c2-f851843bac75 |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelgewicht
DefinitieHet gewicht van een voorwerp is de kracht die dat voorwerp, als gevolg van de zwaartekracht en versnellingen, op zijn ondersteuning of ophanging uitoefent.
Synoniemgewichten
Toelichting op definitieHet gewicht G van een voorwerp t.o.v. een coördinatenstelsel is de kracht die dat voorwerp op zijn ondersteuning of ophanging uitoefent, als deze ondersteuning of ophanging geen versnelling heeft in het coördinatenstelsel. Het gewicht per massa-eenheid is gelijk aan de versnelling bij een vrije val in het coördinatenstelsel, en is het tegengestelde van de g-kracht die moet worden uitgeoefend op het voorwerp stationair te houden in het coördinatenstelsel, en dus ook wat een veer-weegschaal daarbij meet.


In het dagelijks taalgebruik worden de begrippen gewicht en massa soms door elkaar gebruikt, maar dat is vanuit het standpunt van de wetenschap incorrect. Deze misvatting is goed te begrijpen als we weten hoe de massa bepaald wordt met behulp van een weegschaal. De weegschaal meet de kracht die erop uitgeoefend wordt, die gelijk is aan de zwaartekracht die inwerkt op het voorwerp. Daar deze (wanneer het voorwerp zich in rust bevindt of een eenparig, rechtlijnige beweging uitvoert) gelijk is aan het gewicht van het voorwerp, kan op deze manier de massa bepaald worden, aangezien gewicht en massa recht evenredig zijn: G=mg. De schaalverdeling van de weegschaal laat direct het gewicht zien. Aangezien de grootte van g niet overal op de aarde gelijk is - in Nederland en België ongeveer gelijk aan 9,81 N/kg, worden weegschalen geijkt voor een bepaald gebied. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Gewicht
Afbeelding vanGewicht_ring.png
De vectoriële aanduiding van FG op een massaloos en onrekbaar touw, waaraan een ring met massa m hangt.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
gewichtBreder
gewichtBron van
gewichtGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
nat gewicht (Begrip)Bredergewicht
Rdf.jpg