carbonaathardheid

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelcarbonaathardheid
AfkortingKH, HHT
DefinitieGehalte aan opgeloste kalk en magnesiumzouten die kunnen neerslaan door verhitting.
Synoniemtijdelijke hardheid
Toelichting op definitieTijdelijke hardheid, deze hardheid wordt gewoonlijk veroorzaakt door waterstofcarbonaationen naast calcium- en/of magnesiumionen - door koken kan deze hardheid verwijderd worden. (nron: NEN 6599. / Aquo)


Carbonaathardheid, veelal weergegeven met KH, is een maat voor de waterhardheid waarbij alleen de concentraties van carbonaationen [CO32−] en bicarbonaationen [HCO3−] gemeten worden. Carbonaathardheid wordt o.a. uitgedrukt in Duitse graden °dH, mmol/l of ppm.

Water met een met concentratie CaCO3 van 0,179 mmol/l of 17,8 mg/l heeft een carbonaathardheid van 1 °dH.

Een oplossing van 120 mg natriumbicarbonaat NaHCO3 per liter water bevat 1,4285 mmol/l bicarbonaat (molmassa NaHCO3 is 84). Dit is qua carbonaathardheid equivalent met oplossing van 0,714 mmol/L calciumcarbonaat of 71,5 mg/l. Aangezien 1 °dH = 17,8 mg/l CaCO3 is de carbonaathardheid van de oplossing 4.0 °dH (Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-caf955ce-972d-4e91-8b17-bd549501af1d, https://nl.wikipedia.org/wiki/Carbonaathardheid
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
carbonaathardheidBreder
carbonaathardheidBron van
carbonaathardheidLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
niet-carbonaathardheid (Begrip)Gerelateerdcarbonaathardheid
Rdf.jpg