debiteur

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:05
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabeldebiteur
DefinitieEen debiteur, juridisch schuldenaar, is een persoon die een verplichting heeft ten opzichte van een ander. Na het sluiten van een tweezijdige overeenkomst, maar voordat er prestaties zijn geleverd, zijn beide partijen meestal zowel schuldeiser als schuldenaar. Nadat de ene partij haar prestatie heeft geleverd en de andere nog niet, is de eerstgenoemde partij alleen schuldeiser en de andere alleen schuldenaar.
Synoniemdebiteuren, schuldenaar, schuldenaren
Toelichting op definitieEen debiteur is bijvoorbeeld een klant die nog moet betalen. In de boekhouding is een debiteur een persoon of een bedrijf dat moet betalen voor geleverde goederen of diensten.

In een groot bedrijf worden debiteuren op een speciaal deel van de financiële administratie behandeld, de zogenaamde debiteurenadministratie, die veelal overeenkomt met de klantadministratie. Een debiteur staat aan de linkerkant van een balans, de debetkant; de boekhouder gaat ervan uit dat de klant ook gaat betalen (en dat het bedrijf dus extra bezit (activa) krijgt).

Een debiteur wordt dubieus als het vermoeden bestaat dat de debiteur zijn schuld niet of slechts gedeeltelijk zal kunnen of willen betalen. In dit geval wordt hij overgeboekt op de rekening dubieuze debiteuren en zal er een dubieus verlies geschat worden. Na de eventuele (gedeeltelijke) betaling van de debiteur zullen deze rekeningen dan geregulariseerd worden. (bron: Wikipedia)

Partij die een prestatie verschuldigt is (bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7, Bijzondere overeenkomsten / ABDL)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Debiteur, http://www.rws.nl/abdl#DEF-4712
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
debiteurBreder
debiteurBron van
debiteurGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg