Atom

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 14 nov 2023 om 03:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

VoorkeurslabelAtom
DefinitieAtom is een soort webfeed, net als RSS. Webfeeds zorgen ervoor dat content van websites automatisch aan gebruikers wordt gepresenteerd als deze wordt aangepast of toegevoegd. De gebruiker hoeft dus niet steeds zelf de website te bezoeken.
Synoniematom, atom feed
Toelichting op definitieEen feed wordt over het algemeen gegenereerd door een contentmanagementsysteem of weblog en heeft een datastructuur van XML. Nieuwe artikelen bijvoorbeeld worden in een aantal regels samengevat en vergezeld van een titel en deeplink waar de gebruiker vervolgens meer informatie kan lezen. Atom is een open standaard die zowel een XML-gebaseerde websyndicatie voor onder meer weblog, nieuwssite en webmail levert als een HTTP-gebaseerd protocol voor bewerken op afstand van op Atom gebaseerde weblogs.
Voorbeeldhttps://geodata.nationaalgeoregister.nl/bzk/brogmm/atom/v1_0/index.xml, https://wiki.geonovum.nl/index.php/Download_Service_via_Atom_feed
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Atom_(bestandsformaat)
Afbeelding van120px-Feed-icon.svg.png

Bestandsextensie .atom, .xml

MIME-type application/atom+xml
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
AtomBreder
AtomBron van
AtomGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpgvoorbeeld van een Atom index link: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/bzk/brogmm/atom/v1_0/index.xml

De Atomfeed is een link waarmee het originele bronbestand in zijn geheel kan worden gedownload en waarop men zich kan abonneren voor een signaal als er iets wijzigt. (bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/nederland-regionaal/geografische-data/geoservices-bij-het-cbs)