geleedpotige

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 08:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=f0a2b5fe-9475-d90d-c25d-85aeaddc9b39 |Paginanaam=Id-f0a2b5fe-9475-d90d-c25d-85aeaddc9b39 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=geleedpoti...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelgeleedpotige
DefinitieGeleedpotigen (Arthropoda) zijn een stam van koudbloedige, ongewervelde dieren met een uitwendig skelet, een gesegmenteerd lichaam en meerdelige (gelede) poten.
Synoniemgeleedpotigen
Toelichting op definitieTot de geleedpotigen behoren bekende groepen zoals de insecten, spinnen, duizendpotigen en kreeftachtigen. De geleedpotigen vormen met 80% van alle bekende soorten verreweg de grootste stam van het dierenrijk. Ze komen voor in alle leefomgevingen op aarde en vertonen een grote vormenrijkdom.

Geleedpotigen kenmerken zich door hun gelede extremiteiten (ledematen) en hun harde exoskelet van chitine, vaak verstevigd met calciumcarbonaat. Het lichaam van een geleedpotige bestaat uit segmenten die gedurende de ontwikkeling met elkaar kunnen vergroeien. Om groei mogelijk te maken verliezen geleedpotigen om de zoveel tijd hun exoskelet, een proces genaamd vervelling. Ondanks hun spectaculaire verscheidenheid zijn de meeste geleedpotigen kleine dieren. Veel soorten, met name de insecten, zijn gevleugeld.

Alle geleedpotigen hebben een open circulatiesysteem, waarin hemolymfe – een vloeistof vergelijkbaar met bloed – de lichaamsweefsels voorziet van voedingsstoffen. De geleedpotigen hebben verschillende gaswisselingsorganen die sterk aangepast zijn aan de omgeving, zoals kieuwen (bij crustaceeën), tracheeën (bij insecten) en boeklongen (bij spinnen en schorpioenen). Deze maken zuurstoftransport mogelijk door het exoskelet.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Geleedpotigen
Afbeelding van266px-Arthropoda.jpg
Geleedpotigen.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
geleedpotigeBreder
geleedpotigeBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg