actieve sound navigation and ranging

Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 28 dec 2020 om 11:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-f1165da0-5981-4886-b66b-57629a9f3914 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=actieve sound navigation and ranging |Definitie=Bij actieve sona...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelactieve sound navigation and ranging
DefinitieBij actieve sonar zendt het sonarapparaat een geluidspuls uit, die men ook ping noemt, om nadien naar de weerkaatsing ervan te luisteren.
Synoniemactieve sonar, Actieve sonar
Toelichting op definitieDe afstand tot een object wordt bepaald uit de tijd die verstrijkt tussen de emissie en de ontvangst van de puls. Om de grootte van het gedetecteerde voorwerp te bepalen gebruikt men meerdere hydrofoons en meet men de respectieve ontvangsttijden.

ASDIC (Allied Submarine Detection Investigation Committee) was de naam van de eerste actieve sonartechnologie.

De puls kan een constante of een wisselende frequentie hebben, wat een typisch piepend, snerpend geluid veroorzaakt (chirp). Als het sonarapparaat een chirp verstuurt kan de ontvanger dezelfde informatie vergaren als bij het versturen van een veel kortere puls van dezelfde kracht. In het algemeen gebruikt actieve sonarapparatuur voor lange afstand lagere frequenties. De laagste creëren een BAH-WONG-geluid.

De meest gebruikte kleine sonarapparaten zien eruit als een waterdichte zaklamp. Men houdt ze onder water, drukt op een knop en leest de gemeten afstand af. Een variant is de viszoeker die de mogelijkheid biedt scholen vis op te sporen. Sommige sonarapparaten bieden dezelfde mogelijkheden als de sonaraparaten ontwikkeld voor militaire doeleinden, en kunnen driedimensionale beelden tonen. Ze zijn niet ontworpen voor onopgemerkt gebruik; het gebruik van actieve sonar levert niet alleen de positie van de tegenpartij, maar stelt deze tegenpartij tegelijk in staat de positie te bepalen vanwaar het sonarsignaal kwam.

Het bepalen van de diepte van een water met een sonarapparaat heet echopeiling.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Sonar
Afbeelding van1920px-Sonar_Principle_EN.svg.png
Principe van actieve sonar.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
actieve sound navigation and rangingBreder
actieve sound navigation and rangingBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg