oceaan

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 04:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=dcfbc6da-f91f-6ab8-ab3f-2136039acadd |Paginanaam=Id-dcfbc6da-f91f-6ab8-ab3f-2136039acadd |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=oceaan |De...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabeloceaan
DefinitieVerzamelnaam voor de grote wereldzee, die in totaal 70,8% van de aarde omvat
Toelichting op definitieWordt onderverdeeld in Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en Indische Oceaan. (Bron: Wijk, J van der, Taal van het Water/Aquo)


Een oceaan (Oudgrieks Ωκεανός (Okeanós)) is een min of meer zelfstandige wereldzee tussen de continenten en kan meerdere (kleinere) zeeën bevatten.

Er zijn vijf oceanen op aarde. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden en vormen zo samen één grote massa zout water. De oceanen en zeeën nemen in totaal 72% van het oppervlak van de aarde in (~3.6 x 108 km2), waarvan de oceanen met 71% het leeuwendeel vormen. Het land (het geheel van de continenten en eilanden) maakt de rest uit. De oceanen omvatten 97% van al het water op Aarde. Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend.[1] Totaal is er ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer met een gemiddelde diepte van 3682 meter.

In verschillende perioden in het verleden waren alle continenten met elkaar verbonden. Men spreekt dan van supercontinenten, die omringd waren door superoceanen.

Sinds het vastleggen van de grenzen van de Zuidelijke Oceaan door de Internationale Hydrografische Organisatie in 2000, worden er vijf oceanen onderscheiden (in volgorde van grootte):

  • De Grote of Stille Oceaan, in Amerika beter bekend als Pacific Ocean, (vroeger Stille Zuidzee genoemd) - Begrensd door (in wijzerzin vanaf het noorden) de Noordelijke IJszee, de westkust van Noord- en Zuid-Amerika, de Atlantische, de Zuidelijke en Indische Oceaan, de oost- en noordoostkust van Australië, de Indonesische archipel en de oostkust van Azië. De totale oppervlakte bedraagt 155.557.000 vierkante kilometer. De voornaamste eilandgroepen in de Grote Oceaan zijn Polynesië, Melanesië en Micronesië. Bij het eiland Guam ligt de diepste trog van de wereld; de Marianentrog. Deze werd in 1960 ontdekt[bron?] en verkend met de bathyscaaf Trieste tot op een diepte van 10.916 meter.
  • De Atlantische Oceaan - Begrensd door de Noordelijke IJszee, de west- en zuidkust van Europa, de noord- en westkust van Afrika, de Indische, Zuidelijke en Grote Oceanen en de oostkust van Zuid- en Noord-Amerika. Oppervlakte: 76.762.000 vierkante kilometer.
  • De Indische Oceaan - Begrensd door de zuidkust van Azië, de Indonesische archipel, de west- en zuidkust van Australië, de Grote, Zuidelijke en Atlantische Oceanen en de oostkust van Afrika. Oppervlakte: 68.556.000 vierkante kilometer.
  • De Zuidelijke Oceaan (ook Antarctische Oceaan genoemd) - Begrensd door de kust van Antarctica enerzijds, en de Atlantische, Indische en Grote Oceanen anderzijds. De grens met deze oceanen ligt op 60° zuiderbreedte. Oppervlakte: 20.327.000 vierkante kilometer.
  • De Noordelijke IJszee (ook Arctische Oceaan genoemd) - Begrensd door de Atlantische Oceaan, de noordkust van Noord-Amerika, de Grote Oceaan en de noordkust van Azië en Europa. Oppervlakte: 14.056.000 vierkante kilometer.


Soms wordt er ook gesproken over zeven oceanen, in dit geval zijn de Grote of Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan ter hoogte van de evenaar verder onderverdeeld in een Noordelijk en Zuidelijk deel.
Exacte overeenkomsthttps://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-0d979c94-9a35-45a2-90c3-5ccdb86adee7, https://nl.wikipedia.org/wiki/Oceaan
Afbeelding vande-kaart-van-de-wereld-vectorillustratie-met-de-inschrijving-van-de-oceanen-en-de-continenten-67065712.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
oceaanBreder
oceaanBron van
oceaanGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
vloedgolf (Begrip)Gerelateerdoceaan
Rdf.jpg