Van Starkenborghkanaal

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Eigenschappen

VoorkeurslabelVan Starkenborghkanaal
DefinitieHet Van Starkenborghkanaal is een kanaal in de provincie Groningen dat het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal verbindt.
Toelichting op definitieHet kanaal valt in CEMT-klasse IV (schepen tot 1350 ton) en wordt momenteel opgewaardeerd tot CEMT-klasse Va (schepen tot 2500 ton), als onderdeel van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl.

Het Van Starkenborghkanaal is 27 km lang en heeft twee sluizen. Op de waterscheiding van het Fries Zomerpeil (-0,52 m NAP) en het Electrapeil (-0,93 m NAP) ligt de sluis Gaarkeuken, ter hoogte van Grijpskerk. Op de grens van het Electrapeil en het peil van het Eemskanaal (het Winschoterpeil, +0,62 m NAP) ligt de Oostersluis in de stad Groningen.

Aan het kanaal liggen de plaatsen Stroobos, Gaarkeuken, Zuidhorn, Noordhorn, Aduard en Groningen. Streekjes en gehuchten zoals Eibersburen, Kievitsburen, Buikstede, Noordhornertolhek, Aduarder Voorwerk en Steentil liggen eveneens aan het kanaal.

Het aanvoergemaal Dorkwerd, van waterschap Hunze en Aa's, voert via het Van Starkenborghkanaal water aan in de zomerperiode wanneer er een watertekort is.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Starkenborghkanaal
Afbeelding van399px-Location_Van_Starkenborghkanaal.PNG

Kaart Van Starkenborghkanaal.

Van Starkenborghkanaal bij aanvoergemaal Dorkwerd

Van Starkenborghkanaal

Van Starkenborghkanaal

Van Starkenborghkanaal

Van Starkenborghkanaal

Van Starkenborghkanaal
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Van StarkenborghkanaalBreder
Van StarkenborghkanaalBron van
Van StarkenborghkanaalGerelateerd
Rdf.jpg