grondmechanica

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 12:24 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-d070bd7c-3a80-487d-a252-89497fe1f40c |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=grondmechanica |Definitie=De wetenschap die zich bezighoudt met...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelgrondmechanica
DefinitieDe wetenschap die zich bezighoudt met het evenwicht en de vervorming van grond onder invloed van mechanische krachten.
Toelichting op definitieGrondmechanica is de wetenschap die zich bezighoudt met de stabiliteit van grondstructuren als deze belast worden.

Grondmechanica is "de wetenschap van het evenwicht en de beweging van lichamen die bestaan uit grond". Onder grond wordt daarbij verstaan het verweerde materiaal waaruit de bovenste lagen van de aardkorst bestaan. Het niet-verweerde materiaal wordt rots genoemd.

De theoretische en toegepaste grondmechanica kwam in het begin van de 20e eeuw in een stroomversnelling door een aantal omvangrijke afschuivingen van dijklichamen e.d.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-59301ff5-35c0-49e0-a092-575127a7080e, https://nl.wikipedia.org/wiki/Grondmechanica, https://www.joostdevree.nl/shtmls/grondmechanica.shtml
Afbeelding van200px-Grondmechanica.jpg

Grondmechanica meetwagen.

200px-Leaning_tower_of_pisa_4.png

Grondmechanisch liep er bij de toren van Pisa wat mis, men hield geen rekening met de (differentiële) zettingen van de ondergrond.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
grondmechanicaBreder
grondmechanicaBron van
grondmechanicaGerelateerd
grondmechanicaLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
grondmechanisch aspect (Begrip)Bredergrondmechanica
grondmechanisch gegeven (Begrip)Bredergrondmechanica
sondering (Begrip)Bredergrondmechanica
anker (Begrip)Gerelateerdgrondmechanica
geotechniek (Begrip)Gerelateerdgrondmechanica
Rdf.jpg