aquaflow

Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 28 dec 2020 om 11:22 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-c95b202e-6183-4e42-8f2a-1407df60af96 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=aquaflow |Definitie=Een concept van duurzaam waterbeheer om heme...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelaquaflow
DefinitieEen concept van duurzaam waterbeheer om hemelwater in waterdoorlatende straatvlakken te bergen, te zuiveren, te infiltreren, vertraagd af te voeren of te hergebruiken.
Toelichting op definitieBij aquaflow wordt onder de doorlatende bestrating (10 cm) een vlijlaag (5cm) en geotextiel aangebracht. Daaronder wordt speciale wegfundatie (grof gebroken natuurlijk gesteente) aangebracht (35 cm) op een onderlaag van folie of geotextiel. In de open structuur van de wegfundatie zorgen microben voor de verwerking van onder meer koolwaterstoffen. Bij gesloten verharding kan ook via putten regenwater naar de open structuur van de wegfundatie worden geleid.

Aquaflow is een merknaam en wegenbouwkundig systeem om regenwater te bergen, zuiveren en vertraagd af te voeren. Dit systeem wordt ook wel aangeduid als de waterbergende weg.

Om water in de weg te kunnen bergen wordt de weg voorzien van een speciale waterpasserende- of poreuze bestrating. Hierdoor kan het hemelwater wegzakken in een wegfundering met 40% holle ruimte, die als waterbuffer dient (vergelijkbaar met een sloot). Direct onder de bestrating passeert het water een vlijlaag van fijn hardsteensplit 2-6mm, waarin zware metalen worden afgevangen en gebonden. Het direct daaronder liggen filterdoek filtert koolwaterstoffen uit het hemelwater. Deze kunnen door bacteriën worden afgebroken.
Exacte overeenkomsthttp://www.aquolex.nl/html5/?id=23307&type=term, https://nl.wikipedia.org/wiki/Aquaflow

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
aquaflowBreder
aquaflowBron van
aquaflowLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg