bestrijdingsmiddel

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 10:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-bf9a6cc8-38f1-4aee-8680-e56853c5ec66 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=bestrijdingsmiddel |Definitie=Een chemisch middel gebruikt voor...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelbestrijdingsmiddel
DefinitieEen chemisch middel gebruikt voor het controleren of uitroeien van ongedierte of onkruid, inclusief insecticiden, herbiciden, fungiciden en rodenticiden.
Synoniembestrijdingsmiddelen, pesticiden, pesticide, chemisch bestrijdingsmiddel, chemische bestrijdingsmiddelen, biociden, biocide
Toelichting op definitieAfhankelijk van het doel van deze middelen is het mogelijk een onderverdeling te maken in grondontsmetting- en desinfectiemiddelen en onkruid-, schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen. Pesticiden worden al eeuwen gebruikt. Ruim voor het begin van onze jaartelling pasten Chinezen zwavel toe bij de bestrijding van schimmels (ref 1). De grote groei in het gebruik van bestrijdingsmiddelen begon in de jaren dertig en veertig met de productie van synthetisch-organische bestrijdingsmiddelen als DDT, aldrin, quintozeen en pentachloorfenol. De wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden onder nummer BWBR0021670 beschrijft het verder gebruik en toelating op de nederlandse markt. (Bron: Glossary from unknown source A / Aquo)


Chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden of biociden zijn stoffen die worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden of organismen te bestrijden die hinderlijk of schadelijk zijn (bijvoorbeeld mieren, ongedierte, aantasting van materialen, algen, ontsmetting van voorwerpen en installaties en houtbescherming). Men onderscheidt: gewasbeschermingsmiddelen (voor in de landbouw) en biociden (de overige). In het dagelijks spraakgebruik worden bestrijdingsmiddelen vaak pesticiden genoemd. (Bron: Wikipedia)
Voorbeeldhttps://www.arboportaal.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-5c2acc8e-0632-4c29-a8ec-49bc9a5b19ab, https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemisch_bestrijdingsmiddel
Afbeelding vanGlyfosaat.jpg


6980.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
bestrijdingsmiddelBreder
bestrijdingsmiddelLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
gewasbeschermingsmiddel (Begrip)Brederbestrijdingsmiddel
insecticiden (Begrip)Brederbestrijdingsmiddel
gewasbescherming (Begrip)Gerelateerdbestrijdingsmiddel
polychloorbifenyl (Begrip)Gerelateerdbestrijdingsmiddel
polychloorbifenyl (Begrip)Gerelateerdbestrijdingsmiddel
Rdf.jpg