referentielijst

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 13:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=b6552cd5-b385-f4b0-8b7c-7c746e9acd73 |Paginanaam=Id-b6552cd5-b385-f4b0-8b7c-7c746e9acd73 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=referentie...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelreferentielijst
DefinitieDe representatie van een lijst met een opsomming van de mogelijke domeinwaarden van een attribuutsoort, die buiten het model in een externe waardenlijst worden beheerd. De domeinwaarden in de lijst kunnen in de loop van de tijd aangepast, uitgebreid, of verwijderd worden, zonder dat het informatiemodel aangepast wordt (in tegenstelling tot bij een enumeratie). De representatie bevat een aantal kenmerken, die overgenomen zijn van de specificatie van de externe waardelijst.
Toelichting op definitieDe referentielijst bevat representaties van objecten, die in het informatiemodel niet als een objecttype onderwerp van gesprek zijn. De referentielijst wordt gebruikt als type van een attribuut van een object. Het objecttype LAND is als voorbeeld opgenomen in een referentielijst en niet als objecttype. Maar we willen wel de structuur en betekenis van LAND vastleggen, zodat we er naar kunnen refereren. Een object dat is opgenomen in een referentielijst heeft daarom veelal meerdere attributen, zoals de naam, de ontstaansdatum, een omschrijving en de ISO code, die zijn opgenomen in de referentie lijst. Alle attributen van gerefereerde objecten uit de referentielijst gelden in de context van het informatiemodel, mits opgenomen in de «Referentielijst». In de registratie wordt vaak alleen de referentie ernaartoe opgenomen, omdat het niet de bedoeling is om alle gegevens over te nemen. De gegevens staan immers al in de referentielijst en er is bewust gekozen om een referentielijst te modelleren. Het attribuut van een objecttype dat als type een referentielijst heeft bevat in de registratie daarom (vaak) alleen een referentie naar een object uit de lijst.


Een lijst met een opsomming van de mogelijke domeinwaarden van een attribuutsoort, die buiten het model in een externe waardenlijst worden beheerd. De domeinwaarden in de lijst kunnen in de loop van de tijd aangepast, uitgebreid, of verwijderd worden, zonder dat het informatiemodel aangepast wordt (in tegenstelling tot bij een enumeratie).
Exacte overeenkomsthttp://bp4mc2.org/def/mim#Referentielijst
Afbeelding vanReferentielijst.jpg


Hoe verhouden de waardelijsten zich tegenover elkaar.jpg

Waardelijst.jpg
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
referentielijstBreder
referentielijstBron van
referentielijstGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg