multibeam echolood

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 03:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-b3785784-b5e2-4d1b-b719-ea42cc11b5bc |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=multibeam echolood |Definitie=Multibeam echolood, ook wel padlod...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelmultibeam echolood
DefinitieMultibeam echolood, ook wel padloder, is een apparaat dat gebruikt wordt aan boord van hydrografische onderzoeksschepen, om de afstand tot de zeebodem mee te kunnen berekenen.
Synoniemmultibeam echoloders, padloder, padloders
Toelichting op definitieEen multibeam is in principe een samengestelde singlebeam.

De multibeam zendt in één keer, in tegenstelling tot de singlebeam, meerdere geluidspulsen uit onder verschillende hoeken. Deze bundel van pulsen vormt een verticale waaier onder het schip. Deze waaier loopt van loodrecht onder het schip in dwarsscheepse richting aan beide zijden. Door deze bundel wordt een pad gemeten op de zeebodem. Dit pad wordt breder naarmate de diepte groter wordt.

Een multibeam kan in principe niet werken zonder een bewegingscompensator en een geluidssnelheidsmeter.

Een geluidssnelheid meter is cruciaal voor een multibeam survey, omdat een geluidspuls die onder een hoek wordt uitgezonden, zeer veel hinder ondervindt van verschil in geluidssnelheid in water. Dit komt doordat een geluidspuls die in een andere laag water komt met een andere geluidssnelheid, breekt. Deze brekingshoek is te berekenen met de Wet van Snellius.
Voorbeeldhttps://www.meetbv.nl/hydrografisch-meten/multibeam
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-19255383-fe88-4b85-b01d-dac9f844c461, https://nl.wikipedia.org/wiki/Multibeam_echolood
Afbeelding vanFis01334_%2827555144884%29.jpg

Multibeam meting.

multibeam meting

Multibeam meting, vertaald naar raster bestand.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
multibeam echoloodBreder
multibeam echoloodBron van
multibeam echoloodGerelateerd
multibeam echoloodLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpgmultibeam puntenwolk waterbodem
Multibeam puntenwolk waterbodem.