mechanische spanning

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 07:53 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=ad73cc9e-9faa-f6bf-aa7e-3b0d14f23a20 |Paginanaam=Id-ad73cc9e-9faa-f6bf-aa7e-3b0d14f23a20 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=mechanisch...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelmechanische spanning
DefinitieEen mechanische spanning, in het Engels: stress, is de kracht die wordt uitgeoefend per oppervlakte-eenheid van een voorwerp. Er zijn vijf vormen van spanning: drukspanning, trekspanning, moment, schuifspanning en torsie.
Synoniemspanning
Toelichting op definitieMechanische spanning vervormt voorwerpen. De mate van vervorming is afhankelijk van de elasticiteit van het materiaal. Als de spanning de sterkte van het voorwerp overschrijdt, dan bezwijkt het voorwerp. (Bron: Wikipedia)


Als een voorwerp wordt uitgerekt of samengedrukt werkt er een kracht op die spanning wordt genoemd. Overmatige spanning op textiel resulteert in mechanische schade zoals deformatie, gleeën en scheuren. (Bron: CHT)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Mechanische_spanning, https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/426a7b18-94a4-4e11-ba82-9b385065a1e6
Afbeelding van780px-Vijf_mechanische_krachten.svg.png
Vijf vormen van mechanische spanning
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
mechanische spanningBreder
mechanische spanningBron van
mechanische spanningGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
drukspanning (Begrip)Bredermechanische spanning
moment (Begrip)Bredermechanische spanning
schuifspanning (Begrip)Bredermechanische spanning
torsie (Begrip)Bredermechanische spanning
trekspanning (Begrip)Bredermechanische spanning
Rdf.jpg