georefereren

Eigenschappen

Voorkeurslabelgeorefereren
DefinitieGeorefereren is het vastleggen van de locatie van een kaart. Een gegeorefereerde (oude) kaart kan daarmee op een nieuwe kaart geprojecteerd worden.
Synoniemgeo-refereren, Geo-refereren, gegeorefereerd, gegeorefereerde
Toelichting op definitieGeorefereren doe je door van tenminste drie locaties op de oude kaart aan te geven waar die liggen op een moderne kaart. De computer berekent dan hoe de kaart vervormd moet worden om die over de nieuwe kaart heen te leggen. Hoe meer punten worden geïdentificeerd, hoe nauwkeuriger de projectie.

Georefereren heeft de volgende voordelen:

  • Het maakt het mogelijk om de oude en de nieuwe situatie te vergelijken. Zo kan de stadsontwikkeling gevolgd worden door kaarten van dezelfde plek in de loop van de tijd met elkaar te vergelijken.
  • Het maakt het mogelijk om de huidige locatie te vinden van een historisch object. Genealogen kunnen met een kaart waarop percelen staan aangegeven kun je daarmee de huidige locatie vinden van een huis waar hun voorouders woonden.
  • Het maakt het mogelijk om de betrouwbaarheid van de oude kaart te bestuderen.
  • Het maakt het mogelijk om geografisch te zoeken. Bezoekers van een website kunnen bijvoorbeeld alle kaarten van een bepaald gebied opvragen. Dat kan alleen als je van de kaarten exact weet welk gebied ze beslaan. Kaarten die niet gegeorefereerd zijn kunnen alleen gevonden worden op woorden die in de beschrijving voorkomen, niet voor elke plaats die op de kaart voorkomt.
Exacte overeenkomsthttps://www.historischecartografie.nl/nieuws/2016/04/lezing-georefereren/
Afbeelding vanGegeorefereerde kaart in Arcmap
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
georefererenBron van
georefererenGerelateerd
  • coördinatentransformatie (Let op: pagina bestaat niet.)
  • kaartprojectie (Begrip)

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg