inlaatduiker

Eigenschappen

Voorkeurslabelinlaatduiker
DefinitieDuiker met een afsluitklep voor het binnenlaten van hoger gelegen water in een lager gelegen gebied. Het hoger gelegen gebied betreft vaak een boezemwater en het lager gelegen gebied een polder.
Synonieminlaatduikers
Toelichting op definitieEen inlaatduiker, of kortweg inlaat is een waterstaatkundig kunstwerk, dat in de waterkering is gelegen en dat bedoeld is om (vers) water in de polder te laten.

Een inlaat wordt ook wel duikersluis genoemd. Een wat verwarrende naam, omdat men bij sluis denkt aan een schut- of spuisluis. Dat het zo genoemd wordt, komt omdat het primair de taak heeft (net als een sluis) het water te keren.

Een inlaat bestaat bijna altijd uit een duiker met aan de kant van het buitenwater een schuif of klep die kan worden opengezet om water binnen te laten. Er zijn andere types inlaten.

Dit binnen laten van water is nodig om het water vers te houden - stilstaand water wordt "dood". Bij een te lage waterstand, bijvoorbeeld na een lange periode van droogte en de daarbij voorkomende verdamping, wordt de inlaat ook gebruikt om het water weer op peil te krijgen.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-afd120e9-e3a0-4015-bc75-2986b389b4bd
Bijna overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Inlaatduiker
Afbeelding vanInlaat met schuif aan duiker in waterkering

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
inlaatduikerBreder
inlaatduikerBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg