Moddermansdiep

Eigenschappen

VoorkeurslabelModdermansdiep
DefinitieHet Moddermansdiep is een afwateringskanaal in Over de Dijk (tussen Sellingen en Bourtange) in de gemeente Westerwolde in het oosten van de provincie Groningen.
Toelichting op definitieHet kanaal werd in de 17e eeuw om strategische redenen aangelegd om het waterpeil in het moerasgebied rond de vesting Bourtange op peil te houden en de vestinggrachten van water te voorzien. Het water kwam oorspronkelijk uit de Ruiten Aa, waar een dam in de rivier werd gelegd, waardoor het water naar Bourtange geleid kon worden. De naam van de buurtschap Rijsdam herinnert hier nog aan. Thans bestaat alleen nog maar het in Over de Dijk gelegen gedeelte van het Moddermansdiep. Het gedempte gedeelte in het verlengde van het kanaal van Over de Dijk naar Bourtange heet nu het Moddermanspad.
Oorspronkelijk heette dit gegraven kanaal het Sellingerdiep. Het kanaal werd later genoemd naar Jan Remees Modderman, die rond 1811 onderprefect van het arrondissement Winschoten (Sous Prefect van het Oldampt en Westerwolde) was. Hij spande zich in voor de ontsluiting van dit gebied in Oost-Groningen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Moddermansdiep
Afbeelding van399px-Moddermansdiep_Over_de_Dijk.jpg
Het Moddermansdiep in Over de Dijk

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ModdermansdiepBreder
ModdermansdiepBron van
Rdf.jpg