stortebed


Eigenschappen

Voorkeurslabelstortebed
DefinitieEen bodembeschermingobject gebouwd uit steen en/of beton ter voorkoming van het optreden van erosie door de optredende stroomsnelheden bij een kunstwerk.
Toelichting op definitie(bron: RWS: themagroep Kunstwerken / Aquo / DIV)


Bestorting van de bodem met breuksteen, meestal op een zinkstuk (bron: Verklarende woordenlijst waterbouwkundige termen) Bodembescherming bestaand uit steen en/of beton ter voorkoming van het optreden van erosie door stromend water (bron: Conditiemeting - Definities en foto's van decompositie en gebreken, code: 1510) & (bron: Objecttypenbibliotheek Rijkswaterstaat (NL), code: OBI0240) (bron: ABDL)

Een stortebed is onderdeel van het waterbouwkundig kunstwerk (stuw/gemaal/sluis), bedoeld om de kracht uit het water te halen, om watererosie bij het kunstwerk te voorkomen. (bron: HEA)
Voorbeeldhttps://www.pannekoekgww.nl/projecten/detail/herstellen-4-stortebedden-in-regge-en-dinkel
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-550af61d-2e0c-4e34-8a4b-4878b09b9ad4, http://www.rws.nl/abdl#DEF-3533
Afbeelding van7__large.jpg

Herstellen stortebed.

stortebed achter vaste overlaat

stortebed achter vaste overlaat
Stortebed achter vaste overlaat.

Het stortebed van de stuw wordt niet apart als bodemval vastgelegd. De bodemhoogte van het benedenstroomse vak wordt benedenstrooms van het stortebed gemeten.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
stortebedBreder
stortebedBron van
stortebedDeel van
stortebedGerelateerd
stortebedLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg