gemaal Rozema

Versie door Mburgler (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2021 om 15:49 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e |Paginanaam=Id-5b5597c4-497c-60f1-d2e3-f087e737ff0e |Elementtype=Gebied |Voorkeurslabel=gemaal Roz...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Eigenschappen

Voorkeurslabelgemaal Rozema
DefinitieHet Gemaal Rozema is gebouwd door het toenmalige waterschap Eemszijlvest en in 2000 in gebruik genomen.
Toelichting op definitieHet nam de plaats in van het nabij gelegen Gemaal Cremer.

Het Gemaal Cremer uit 1931 was aan vervanging toe. Door de bodemdaling, als een gevolg van de aardgaswinning in de provincie, voldeed het gemaal niet meer. Het Gemaal Rozema kwam hiervoor in de plaats.

De opdracht voor de bouw werd gegeven door waterschap Eemszijlvest. De kosten van de bouw zijn voor 80% gefinancierd uit het bodemdalingfonds dat in 1984 werd opgericht en de rest is betaald door het waterschap. Het gemaal vergde een investering van ongeveer 40 miljoen gulden (zo’n 18 miljoen euro). Verder werd nog circa 45 miljoen gulden uitgegeven aan gerelateerde werken zoals en verbreden van het Termunterzijldiep, de verplaatsing van de aanlegplaatsen in de haven en een verbindingskanaal tussen het Oosterhornkanaal en het Termunterzijldiep.

Het gemaal bestaat uit vier schroefcentrifugaalpompen, waarvan drie met een capaciteit van 650m3/minuut en de vierde heeft een capaciteit van 750m3/minuut allemaal bij een opvoerhoogte van 4,5 meter. Vier Caterpillar aardgasmotoren met een vermogen van 935 pk elk drijven de pompen aan. De vierde pomp heeft ook als taak het dichtslibben van de haven en de sluis van Termunterzijl te voorkomen. Door water via de speciaal aangelegde bypass te lozen, worden de vaargeul en de haven, door de waterstroming die het slib afvoert, op diepte gehouden.

De gemaal rust op een gewapende betonconstructie. Hierin zijn alle water gerelateerde objecten in opgenomen, zoals de instromingen naar de pompen, de vispassage en de pompenkelder. De bovenbouw telt vier kamers met in elke kamer een machine met pompaandrijving. Aan de beide zijkanten van het hoofdgebouw is er een ruimte voor een noodstroom aggregaat en transformatoren.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Gemaal_Rozema
Afbeelding vanboezemgemaal Rozema
Bodemdalingsgemaal Rozema.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
gemaal RozemaBreder
gemaal RozemaBron van
Rdf.jpg