verkeerskunde

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 17 jul 2023 om 02:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=54214c04-c428-3d27-74af-7d6b55831717 |Paginanaam=Id-54214c04-c428-3d27-74af-7d6b55831717 |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelverkeerskunde
DefinitieVerkeerskunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met verkeer, vervoer en mobiliteit. Het vakgebied kent vele raakvlakken met planologie: wegen zijn immers onontbeerlijk in de ruimtelijke ordening, en andersom hebben wijzigingen in de ruimtelijke structuur veel gevolgen voor verkeersstromen.
Toelichting op definitieDe Verkeerskunde is als discipline ontstaan na de publicatie van "Traffic in Towns" (het Buchanan Report) in 1963. Daarvóór bestonden er alleen disciplines als Wegenbouwkunde en Spoorwegbouwkunde. Buchanan was de eerste die verkeer zag als een functie van de ruimtelijke ordening en niet als onbeheersbaar natuurverschijnsel. Na 1963 werd Verkeerskunde ook in Nederland ingevoerd als onderwijsvak (TU Delft ca. 1969, Verkeersakademie Tilburg, nu NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, 1972). Naast kennisinstituten in WO en hbo zijn er organisaties als de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van Rijkswaterstaat die internationaal gewaardeerd onderzoek doen. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Verkeerskunde
Afbeelding van390px-A_Short_History_of_Traffic_Engineering.jpg

Een korte geschiedenis van verkeerskunde in geïndustrialiseerde steden.

Verkeerslicht_Antwerpen.jpg

Verkeersregeltechniek.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
verkeerskundeBreder
verkeerskundeBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
verkeersbord (Begrip)Gerelateerdverkeerskunde
verkeersmaatregel (Begrip)Gerelateerdverkeerskunde
verkeersregelinstallatie (Begrip)Gerelateerdverkeerskunde
Rdf.jpg