dichtheid

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 13 apr 2023 om 03:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabeldichtheid
AfkortingSG
DefinitieHet quotiënt van de massa m en het ingenomen volume V
Synoniemdichtheden, massadichtheid, soortelijke massa, SG, soortelijk gewicht, massadichtheden, soortelijke dichtheid, soortelijke dichtheden
Toelichting op definitieDe massa van een stof per volume-eenheid.  (bron: Aquo)


De massadichtheid of soortelijke massa (of, als geen verwarring mogelijk is, kortweg dichtheid) van een homogeen materiaal is in de natuur- en scheikunde een intensieve grootheid die uitdrukt hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Men drukt dit wel uit als de 'massa per volume-eenheid'.

Vaak wordt nog de verouderde en foutieve term soortelijk gewicht gebruikt. Traditioneel duidt men dichtheid aan met de Griekse letter rho.
rho = m/V
Hierin is:

  • m de massa
  • V het volume


In het SI-stelsel wordt dichtheid uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m3), maar de oudere eenheid (uit het cgs-systeem) gram per kubieke centimeter (g/cm3) of kilogram per kubieke decimeter wordt ook nog gebruikt. De omzetting is: 1000 kg/m3 = 1 g/cm3 = 1 kg/dm3. Getalsmatig zijn de twee oudere eenheden dus aan elkaar gelijk, hoeveelheden in de SI-eenheid zijn een factor 103 groter.

Volgens de voormalige, in 1795 in Frankrijk ingevoerde definitie van gram was de dichtheid van gedestilleerd water van 0 °C op basis van de toenmalige definitie van de meter exact 1 g/cm3. (bron: Wikipedia)

Massadichtheid: Massa per volume-eenheid (naar ISO1000). (bron: DIV)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-0b72b464-7f3d-4d93-8254-59f86c5a64cb, https://nl.wikipedia.org/wiki/Massadichtheid
Afbeelding van3525012_orig.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
dichtheidBreder
dichtheidBron van
dichtheidGerelateerd
dichtheidLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
droge dichtheid (Begrip)Brederdichtheid
pakkingdichtheid (Begrip)Brederdichtheid
relatieve dichtheid (Begrip)Brederdichtheid
korreldiameter (Begrip)Gerelateerddichtheid
Rdf.jpg