dukdalf

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 06:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-4d57a831-d8f1-4197-81ba-337f5c8f5c00 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=dukdalf |Definitie=Zware, houten paalconstructie in een haven di...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabeldukdalf
DefinitieZware, houten paalconstructie in een haven die dient om aan te meren of om de vaargeul aan te duiden.
Synoniemdukdalven
Toelichting op definitieRechtopstaande paal, al dan niet voorzien van schoorpalen, in een water, voor het vastleggen van schepen. Veelal voorzien van beschermvlakken en aan- en afmeervoorzieningen (bolders, haalpennen). Zwaarder geconstrueerd dan een meerpaal.

Een dukdalf is een in het vaarwater staande zware paal of constructie waar vaartuigen aan vastgelegd kunnen worden.

Een dukdalf was van oudsher een constructie van meestal vier houten palen of een staketsel voor een riviersplitsing, brug of sluis. Een dukdalf staat vaak aan het begin van het remmingwerk. Remming dient om schepen zonder schade aan het kunstwerk of averij aan het schip de versmalling van de waterweg in te geleiden. Hij kan ook gebruikt worden om een schip aan af te meren.

Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk dat hout wordt gebruikt voor de constructie. Een dukdalf kan ook van één of meer stalen buizen zijn gemaakt.

Een dukdalf kan worden omschreven als een compact remmingwerk, bestaande uit palen die onderling zijn verbonden en van bolders zijn voorzien.

Een enkele paal noemt men meerpaal.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-af45c9bf-0c7c-4c8f-b9f4-dd9d0693f952, https://nl.wikipedia.org/wiki/Dukdalf, http://ont.cbnl.org/cb/def/CB01939
Afbeelding van260px-Dukdalf_%28klassiek%29.jpg

Klassieke dukdalf in de Waalhaven

260px-Dukdalf_%28modern%29.jpg

Moderne dukdalf in het Merwedekanaal

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
dukdalfBreder
dukdalfBron van
dukdalfLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg