representational state transfer

Eigenschappen

Voorkeurslabelrepresentational state transfer
AfkortingREST
DefinitieRepresentational state transfer (REST) is een software-architectuur voor gedistribueerde mediasystemen zoals het wereldwijde web.
Toelichting op definitieDe term werd geïntroduceerd en gedefinieerd in 2000 door Roy Fielding in zijn doctoraatsstudie.[1][2] Fielding is een van de auteurs van de Hypertext Transfer Protocol (HTTP)-specificaties versie 1.0 en 1.1.

REST wordt veelal gebruikt voor het ontwerpen van application programming interfaces (API) voor het internet, op de HTTP-standaard, maar is niet gelimiteerd tot HTTP en ook toepasbaar buiten APIs. Bijvoorbeeld een klikbare, interactieve website zoals Wikipedia voldoet aan de REST-architectuur.

Met de ArcGIS Server REST API kunt u werken met gehoste gegevensservices die u hebt gepubliceerd naar ArcGIS Enterprise of ArcGIS Online. Als u bijvoorbeeld gegevens importeert in ArcGIS Online, wordt er een functielaag gemaakt die wordt gehost op een exemplaar van ArcGIS Server.
Voorbeeldhttp://ahn.arcgisonline.nl/arcgis/rest, http://services.arcgisonline.nl/arcgis/rest/, https://geo.noorderzijlvest.nl/arcgis/rest/services/?f=pjson
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Representational_state_transfer
Bijna overeenkomsthttps://developers.arcgis.com/rest/services-reference/get-started-with-the-services-directory.htm, https://developers.arcgis.com/documentation/core-concepts/rest-api/
Afbeelding vanArcgis rest services
Arcgis restservices waterschap Noorderzijlvest

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
representational state transferBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Arcgis Server (Begrip)Gerelateerdrepresentational state transfer
Rdf.jpg