mesotroof

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 13:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelmesotroof
DefinitieMatig voedselrijk.
Toelichting op definitieMatig rijk aan minerale voedingsstoffen (bron: Aquo)


Een mesotroof (matig voedselrijk) ecosysteem of substraat bevat matig veel minerale voedingstoffen. Het is de situatie die ligt tussen oligotroof (voedselarm) en eutroof (voedselrijk).

Een ecosysteem (dat kan van alles zijn: een bodem, een meer, een plas, een sloot) of een substraat dat oligotroof is, bevat matig weinig minerale voedingsstoffen. Wanneer een oligotroof ecosysteem veel voedingsstoffen en mineralen aangeleverd krijgt zal het veranderen via een mesotroof tussenstadium in een eutroof ecosysteem. Dit proces heet eutrofiëring. In het geval van een eutroof ecosysteem treffen we een hoge productie en biomassa per oppervlakte aan.

Milieuorganisaties pleiten voor strengere bemestingsnormen zodat er meer oligotrofe en mesotrofe bodems ontstaan. Natuurbeherende organisaties proberen vaak om in hun terreinen (in het verleden) rijk bemeste bodems te verschralen door de teeltlaag af te plaggen. Op de lange duur leidt dit tot terreinen met meer soorten planten en dieren. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-a81b976b-1720-4116-b969-5904992dddbd, https://nl.wikipedia.org/wiki/Mesotroof
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
mesotroofBreder
mesotroofBron van
mesotroofGerelateerd
mesotroofLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
mesotroof milieu (Begrip)Deel vanmesotroof
polytroof (Begrip)Gerelateerdmesotroof
trofiegraad (Begrip)Gerelateerdmesotroof
Rdf.jpg