rabot

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 13 apr 2023 om 07:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=25866075-e8ff-f2d5-b5be-fccd241293db |Paginanaam=Id-25866075-e8ff-f2d5-b5be-fccd241293db |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelrabot
DefinitieKeersluis in een waterloop, bestaande uit twee op elkaar liggende horizontale balken, die aan de uiteinden in de groeven van de sluismuren passen.
Synoniemrabotten
Toelichting op definitie(bron: Wijk, J van der, Taal van het Water / Aquo)


Een rabot is een waterbouwkundige constructie. Het is een keersluis met een afsluiting in de vorm van een enkele hefdeur of schofdeur.

Op een natuurlijke waterloop met relatief groot verval en dus snel veranderende diepgang werden eertijds een of meer rabotten gebouwd om panden te creëren met voldoende en constante diepgang voor de scheepvaart. Het waterniveau van de stroomopwaartse panden was systematisch hoger dan van de stroomafwaartse panden. In de 13de eeuw waren op het Ieperleet stroomafwaarts van de stad Ieper tot de IJzer vier rabotten (met overdrachten) gebouwd die samen een niveauverschil van vijf en een halve meter overbrugden.

Een kanaal tussen twee stroomgebieden of stroombekkens kruist uiteraard de waterkeringslijn tussen de twee bekkens. In een dergelijk kanaal werden eertijds rabotten gebouwd om panden te creëren met een geleidelijk hoger waterniveau in de richting van de waterscheidingslijn om zo de hoogte tussen de bekkens te overschrijden. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-90e273f5-17eb-4fbb-b1a0-3ddb12db5a0d, https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabot_(waterbouwkundige_constructie)
Afbeelding vansleckeputtekening.jpg
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
rabotBreder
rabotBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg