straal

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 13 apr 2023 om 07:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelstraal
Afkortingr
DefinitieLengte van de rechte lijn, uitgedrukt in centimeters, die het nulpunt van de cirkelvormige raai verbindt met het middelpunt van die cirkelvormige raai.
Synoniemstralen, radius, radiussen
Toelichting op definitie(bron: Aquo)


In de wiskunde is de straal of radius r van een cirkel, bol, cilinder de afstand van een willekeurig punt op de rand van de cirkel (of bol, of cilinder) tot het middelpunt.

De straal is de helft van de diameter. De omtrek O van een cirkel is alleen afhankelijk van de straal: O=2*pi*r Daarin is pi de wiskundige constante pi.

Ook voor andere krommen is het begrip straal gedefinieerd, zij het dat door de variërende kromming de straal van punt tot punt kan verschillen. De kromtestraal in een punt van de kromme is populair gezegd de straal van de cirkel die in dat punt het best de kromme benadert. Zo is de 'straal' van een rechte lijn oneindig en de kromming 0.

Ook een verbindingslijnstuk van het middelpunt met een punt op de omtrek van een kromme wordt straal genoemd. (bron: Wikipdia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-09e4aeeb-1ecf-4d49-a95c-e80a49d71a03, https://nl.wikipedia.org/wiki/Straal_(wiskunde)
Afbeelding van520px-Kreis.svg.png
Cirkel met middelpunt M, straal r en middellijn d.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
straalBreder
straalBron van
straalGerelateerd
straalLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg