kunstobject

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 04:38 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=0ea42980-5ae0-264d-9c90-9cbda278ce2f |Paginanaam=Id-0ea42980-5ae0-264d-9c90-9cbda278ce2f |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=kunstobjec...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelkunstobject
DefinitieEen kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.
Synoniemkunst, kunstobjecten, kunstwerk, kunstwerken
Toelichting op definitieDe term kunstwerk kan in heel letterlijke zin gebruikt worden voor objecten, vaak uit de beeldende kunst. Het woord kan ook in een ruimere betekenis worden toegepast op een idee, bijvoorbeeld als het gaat om conceptuele kunst of om een performance of een literair werk.

Werken van beeldende kunst zoals een schilderij, een foto, een beeldhouwwerk en een video-installatie kunnen allemaal onder de noemer 'kunstwerk' vallen, wanneer deze door een kunstenaar gemaakt zijn en als kunst bedoeld zijn.

Over het algemeen wordt een kunstenaar 'een kunstenaar' genoemd omdat hij of zij een bijzondere visie heeft en een bijzondere manier heeft om met materiaal of de thematiek om te gaan. Een kunstenaar, die aan het werk is, zal bijvoorbeeld bij het fotograferen niet zomaar toevallige kiekjes maken, maar zal hierbij bewust op alle beeldelementen letten en met zijn uitsnede een versterkte zeggingskracht trachten te creëren.

Het mentale perspectief op een onderwerp of een materiaal is van een andere aard dan waar het materiaal of onderwerp normaliter mee te maken zou krijgen. Soms worden voorwerpen (artefacten) uit andere culturen beschouwd als kunstwerken omdat zij zo bijzonder zijn terwijl ze oorspronkelijk niet als kunstwerk bedoeld waren maar bijvoorbeeld gebruikt werden voor rituelen.

Voorwerpen waarvan tijdens de vervaardiging het ambachtelijke voorop staat noemt men veelal 'handwerk'. Er worden overigens veel meer en andere materialen gebruikt voor het maken van kunstwerken dan enkel schildersdoek en olieverf of klei, marmer en brons. (bron: Wikipedia)

Activiteiten waarin met behulp van vaardigheden en verbeelding unieke creatieve producten worden gecreëerd.(bron: SOR)

Dit betreft kunstwerken die zich in of langs de primaire watergangen bevinden maar geen waterbeherende functie vervullen. (Hunze en Aa's)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstwerk_(artistiek), http://www.eionet.europa.eu/gemet/concept/568, https://begrippen.geostandaarden.nl/sor/nl/page/kunst_feitelijk_gebruik
Afbeelding vankunstobject, gedicht, hoofdgebouw waterschap Hunze en Aa's.


Kunstobject afvoerputje RWZI Assen
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
kunstobjectBreder
kunstobjectBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Waaiboei (Gebied)Brederkunstobject
Rdf.jpg