clostridium botulinum


Eigenschappen

Voorkeurslabelclostridium botulinum
DefinitieSplijtzwam (Schizomycetes) uit de familie van de Bacillaceae die door afscheiding van toxinen een belangrijke rol speelt bij voedselvergiftiging.
Synoniemsplijtzwam, splijtzwammen, Schizomycetes
Toelichting op definitieClostridium botulinum is een gram-positieve anaerobe, sporenvormende, staafvormige bacterie. De bacterie veroorzaakt botulisme. Hij kan onder meer eiwitten en koolstof als energiebron verwerken.

Deze bacterie produceert het toxine botuline, een van de giftigste stoffen op aarde. Een miljoenste gram van dit gif is voldoende om een mens te doden. Om dit beter in perspectief te brengen: één gram botuline zou een miljoen mensen kunnen doden.[1] Deze bacterie komt onder andere voor in het slik van sloten en plassen. Hij kan niet leven in het water van zo een sloot of plas: door de in het water opgeloste zuurstof wordt de bacterie onmiddellijk gedood. In sterk vervuild water, waarin het zuurstofgehalte tot nul is teruggelopen, vermenigvuldigt de bacterie zich snel. Dit leidt tot een vergiftiging van het water die botulisme genoemd wordt. Sterfte onder waterdieren zoals eenden is hiervan het gevolg.

Natuurproducten zoals honing kunnen besmet zijn met sporen van Clostridium botulinum. Normaal gesproken kunnen deze sporen geen kwaad, maar bij kinderen onder de 1 jaar kunnen deze sporen uitgroeien tot volwaardige bacteriën. Dit kan leiden tot de infectieziekte infantiel botulisme.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-9c58505d-4432-46b3-85af-ba9e03206dfd
Afbeelding van399px-Clostridium_botulinum.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
clostridium botulinumBreder
clostridium botulinumBron van
clostridium botulinumGerelateerd
clostridium botulinumLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg