visveilig gemaal


Eigenschappen

Voorkeurslabelvisveilig gemaal
DefinitieOppervlaktegemaal dat voorzien is van visveilige pompen of vijzels waardoor de vissen deze veilig kunnen passeren.
Synoniemvisveilige gemalen, visveilige pomp, visveilige pompen, visveilige vijzel, visveilige vijzels, visvriendelijk gemaal, visvriendelijke gemalen
Toelichting op definitieBij het passeren van een regulier (visonveilig) opvoerwerk lopen vissen de kans beschadigd te raken door slag en/of knijpschade die ontstaat door contact met de pomp of vijzel. Door de vorm van de pompen en vijzels aan te passen is het mogelijk de optredende schade aanzienlijk te reduceren en deze veiliger te maken voor de vissen. Hiermee wordt een positieve bijdrage geleverd aan een gezonde visstand en het dierenwelzijn.


Het woord “visveilig” is een woord dat we gericht en bewust gebruiken voor opvoerwerken (pompen en vijzels). Dit heeft een specifieke reden. Een “visveilig gemaal” is namelijk vrijwel nooit 100% “visvriendelijk” te noemen (als meer dan 95% levend passeert noemen we het al een visveilig gemaal), dan is gebruik van het woord “visvriendelijk” wat misleidend en is de keuze gemaakt binnen de NEN commissie (die het testprotocol voor visveilige gemalen heeft opgesteld) om de term “visveilig” te gaan hanteren. (bron hunze en Aa's)
Voorbeeldhttps://www.westerwoldeactueel.nl/2023/01/09/vijf-gemalen-komende-jaren-visveilig-gemaakt/,
https://www.hdsr.nl/zoeken/@8435/waterschap-renoveert/,
https://www.stowa.nl/sites/default/files/assets/PUBLICATIES/Publicaties%202012/STOWA%202012-04.pdf
Bijna overeenkomsthttps://intranet.hunzeenaas.nl/nieuws/Paginas/Vijf-gemalen-komende-jaren-visveilig-gemaakt.aspx
Afbeelding vanvisveilig gemaal Oostermoer
Visveilig gemaal Oostermoer.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
visveilig gemaalBreder
visveilig gemaalBron van
visveilig gemaalGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg