geogrid


Eigenschappen

Voorkeurslabelgeogrid
DefinitieEen geogrid is een rooster dat als een soort funderingsrooster wordt toegepast, vooral bij autowegen en spoorwegen. Geogrids spoorvorming op wegen tegen en worden ook bijvoorbeeld bij stabilisatie van wapening van grond of ter voorkoming van afschuiving bij taluds.
Toelichting op definitieDoor het haan, de coating en de speciale uitvoering van het geogrid worden de krachten op het wegdek beter verspreid in de fundering en daarmee de draagkracht van de fundering dus vergroot. Hierdoor komen minder verzakkingen en horizontale lijnen voor. Geogrids scheiden zo bijvoorbeeld de asfaltlaag van wegen en de ondergrond zonder asfalt verdwijnt in de onderlaag.


Het geogrid heeft een goede haakweerstand , dwz. dat het er direct op liggende materiaal van de fundering er ingesloten wordt en er ahw. in verankerd wordt. De granulaire deeltjes boven het geogrid worden geperst in en door de openingen van het geogrid. Het gevolg is een sterke en effectieve insluiting. Bij een geringe omvang heeft het geogrid uiteindelijk een grote sterkte ( trekstijfheid ). De werking van een geogrid is afhankelijk van:

  • de doorsnede en de dikte van de ribben
  • de grootte van de openingen
  • de efficiëntie van de knooppunten
  • de stijfheid van het vlak van het haan (raster).


Er zijn verschillende soorten geogrids, ook voor verschillende toepassingen:

  • geogrids waarbij de gaten ontstaan ​​zijn door twee haakse garens van banden bij de kruispunten aan elkaar te verbinden.
  • geogrids in de uitvoering uniaxiaal, dwz. een weefsel in één richting, geven een krachtopname in één richting, bv. voor versterking van taluds
  • biaxiale geogrids is er krachtopname in twee richtingen, bv. als funderingsrooster voor betere draagkrachtverdeling bij wegen
  • geogrids met driehoekige gaten (Tensar TriAx , gestanst uit een brede band geëxtrudeerde polypropyleen en uitgerekt).


Geogrids worden gefabriceerd van om van kunststoffen, composieten en glasvezels. Kunststoffen zijn bv. hoge weerstand polyester filamentgarens, hoge dichtheid polyethyleen van polyethyleen ( HDPE ), polypropeen van polypopyleen (PP), polyetheen van polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat ( PET ), polyvinylalcohol/acetaat (PVA), Aramide. Composieten zijn in dit verband combinaties van verschillende kunststoffen van combinaties van kunststoffen en natuurlijke stoffen, bv. Tenax TNT is een combinatie van geotextiel (filtrerende werking) en een geonet/geogrid (drainage en lastenspreiding).

Wanneer de rek van het geogrid insitu onderzocht moet worden, zijne rekopnemers te plaatsen, via welke de rek gemonitord kan worden.

Voorbeelden van geogrids zijn: Tensar, Enkagrid, Fortrac (PET, PVA en Aramide), Comtrac (composiet), Fornit (PP-vezel), Miragrid (polyester en PVC coating).
Voorbeeldhttps://www.tencategeo.eu/nl/
Exacte overeenkomsthttps://www.joostdevree.nl/shtmls/geogrid.shtml
Afbeelding vanzanddichtdoek met Geogrid


zanddichtdoek met Geogrid

Zanddichtdoek met Geogrid.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
geogridBreder
geogridBron van
geogridGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg