geosfeer


Eigenschappen

Voorkeurslabelgeosfeer
DefinitieHet deel van de aarde dat geen levende organismen bevat.
Toelichting op definitie(bron: Aquo)


Met de geosfeer wordt het deel van de kosmos bedoeld dat wordt ingenomen door geogenetische materie, dat wil zeggen materie die afkomstig is of behoort tot de planeet Aarde.

De geosfeer onderscheidt zich van andere delen van de ruimte dicht bij de Aarde, die worden gedomineerd door materie afkomstig van de atmosfeer van de Zon, de heliosfeer. In de omgeving van de Aarde is de heliosfeer vooral aanwezig door de zonnewind, een vanaf de Zon komende radiale plasmastroming waarvan de invloed tot ver buiten de banen van de buitenplaneten merkbaar is.

De term geosfeer wordt door geologen soms gebruikt om alleen de dichtste, vaste delen van de Aarde aan te duiden, die bestaan uit gesteente en regoliet. Onder de geosfeer vallen echter ook andere "Aardse" sferen.

De geosfeer werd door Aristoteles in zijn Meteorologica ingedeeld in "sferen", waarin alle materie op Aarde volgens de vier elementen wordt ingedeeld: vast (aarde), vloeibaar (water), gasvormig (lucht) en plasma (vuur). De opdeling van de geosfeer is, hoewel inmiddels uitgebreid, nog steeds op deze indeling gebaseerd: de vier oorspronkelijke sferen zijn de lithosfeer, hydrosfeer, atmosfeer en plasmasfeer. Later zijn hier begrippen als bijvoorbeeld astenosfeer, cryosfeer, magnetosfeer en biosfeer bijgekomen. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-77ff6268-6bb9-4bce-9578-2c83f523b941, https://nl.wikipedia.org/wiki/Geosfeer, https://vls.wikipedia.org/wiki/Geosfeer
Afbeelding van525px-Earth-crust-cutaway-english.svg.png

Structuur van de kern van de aarde raakt de exosfeer.

png-clipart-geosphere-outline-of-earth-sciences-asthenosphere-hydrosphere-abstract-earth-globe-atmosphere-thumbnail.png
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
geosfeerBreder
geosfeerBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg