inlaagdijk


Eigenschappen

Voorkeurslabelinlaagdijk
DefinitieReservedijk, deel uitmakend van de hoofdwaterkering, binnenwaarts gelegen van een dijk die sterk bedreigd werd of wordt.
Synonieminlaagdijken, binnendijk, slaperdijk, binnendijken, slaperdijken, reservedijk, reservedijken, slapendijk, slapendijken
Toelichting op definitieDijk die ter bescherming achter een bestaande dijk is aangelegd. (bron: Verklarende Hydrologische Woordenlijst / Aquo)


Een slaperdijk is een landinwaarts gelegen reservedijk, meestal bij een zeedijk. Slaperdijken zijn vaak oude dijken waarvan de direct waterkerende functie is komen te vervallen door de aanleg van de nieuwe voorgelegen dijk. In geval van een doorbraak van de nieuwe dijk kan de slaperdijk verdere inundatie voorkomen, de slaperdijk is dus potentieel zeewerend, en ligt als het ware te slapen. De nieuwe zeedijk wordt dan ook wakerdijk genoemd. Een extra slaperdijk wordt ook wel dromerdijk genoemd. Slaperdijken zijn met name te vinden in het Schelde-estuarium, achter de Hondsbossche zeewering en langs de Waddenzeekust. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-dfdbd611-f5a7-4750-810f-ed751ad7cc16, https://nl.wikipedia.org/wiki/Slaperdijk
Afbeelding van600px-SlaperdijkHondsbossche.jpg

Slaperdijk bij de Hondsbossche Zeewering. Zee ligt ruim een kilometer naar landwaarts van de huidige zeedijk. In 1570 voorkwam deze slaperdijk een overstroming van Noord-Holland.

primaire waterkering (zeedijk) & inlaagdijk (slaperdijk)
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
inlaagdijkBreder
inlaagdijkBron van
inlaagdijkDeel van
inlaagdijkLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
damsluis (Begrip)Gerelateerdinlaagdijk
dromerdijk (Begrip)Gerelateerdinlaagdijk
Rdf.jpg