bergboezem


Eigenschappen

Voorkeurslabelbergboezem
DefinitieEen door kades omsloten gebied langs een rivier of boezemkanaal, waar in geval van hoge waterstanden water in kan stromen dat tijdelijk vastgehouden kan worden (water wordt dus opgeborgen in de boezem).
Synoniembergboezems, bergingsboezem, bergingsboezems
Toelichting op definitieMeestal worden hier polders voor gebruikt.

Door kaden omgeven laag stuk land binnen een polder, dat in natte tijden kan dienen als voorlopige bergplaats voor overtollig water, dat nog niet geloosd kan worden.

Open water, soms vele ha groot, binnen de afwateringssluis van een aan zee gelegen polder of waterschap, waar zich een belangrijk deel van het overtollig water uit de polder kan verzamelen om bij de soms slechts korte sluisgang snel op het dan lage buitenwater geloosd te worden. Soms bestaat geen open verbinding tussen polderwater en b. Het overtollige water uit de polder wordt dan door een gemaal op de b. gebracht. Het peil van de b. ligt dan hoger dan het polderpeil, waardoor de sluisgang verlengd wordt.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c4eeaee3-ef74-4381-8efe-e9a214e26a92, https://www.ensie.nl/agrarisch/bergboezem

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
bergboezemBreder
bergboezemBron van
bergboezemDeel van
bergboezemGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hoogwater rivier (Begrip)Gerelateerdbergboezem
waterberging (Begrip)Gerelateerdbergboezem
Rdf.jpg