groene glazenmaker


Eigenschappen

Voorkeurslabelgroene glazenmaker
DefinitieDe groene glazenmaker (Aeshna viridis) is een in Nederland inheemse maar zeldzame echte libel (Anisoptera) uit de familie glazenmakers (Aeshnidae). Deze libel is in Nederland gebonden aan krabbenscheervegetaties (Stratiotes aloides) en komt uitsluitend voor in laagveengebieden. Grote populaties komen voor in de veengebieden van zuidelijk en oostelijk Friesland, Groningen, de kop van Overijssel, de veengebieden van de Zaanstreek en het Utrechts en Zuid-Hollands laagveengebied. In België wordt de soort slechts incidenteel gezien.
Toelichting op definitieDe wetenschappelijke naam van de soort werd in 1836 gepubliceerd door Eduard Friedrich Eversmann.

Het achterlijf is donker met een mozaïektekening van licht gekleurde vlekken. De zijkant van het borststuk is geheel groen, met slechts zeer dunne zwarte naadstrepen. De schouderstrepen zijn breed en groen. Op het kopschild zit een zwarte “T-vlek” met zeer dunne steel. De vleugels hebben een gele tint. Het mannetje heeft blauwe ogen en blauwe vlekken op het achterlijf. De basis van het achterlijf en het grootste deel van het borststuk zijn groen. Bij het vrouwtje zijn alle lichte delen groen. Het 2e achterlijfssegment is grotendeels groen, met een ingesnoerde donkere vlek in het midden (bovenaanzicht). Het vrouwtje heeft geen gele spijkervormige vlek. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 65 en 75 millimeter.

De larve is 39–46 mm lang: het is een vrij grote en brede glazenmaker. De larvenhuidjes zijn te vinden op de bladeren van de krabbenscheer die boven het water uitsteken.
Voorbeeldhttps://lc.nl/friesland/De-glazenmaker-en-de-krabbenscheer.-Deze-libelle-heeft-zijn-lot-verbonden-aan-%C3%A9%C3%A9n-moerasplant-27013865.html
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_glazenmaker
Afbeelding van266px-Aeshna_viridis_m_3920.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
groene glazenmakerBreder
groene glazenmakerBron van
groene glazenmakerGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg