subsidie


Eigenschappen

Voorkeurslabelsubsidie
DefinitieSubsidie (van het Latijn: subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt. Als het economisch belang van een te starten activiteit wel voor de hand ligt, spreekt men meestal van investering.
Synoniemsubsidies
Toelichting op definitieSubsidie is een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om beleidspunten te stimuleren. Vormen van subsidie zijn onder meer: achtergesteld krediet, garanties en investeringspremies.

Verschillende activiteiten zijn zonder subsidie van de overheid niet mogelijk of worden onbetaalbaar voor gebruikers. Zo worden kunstuitingen zoals toneel, muziek en musea gesubsidieerd, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs en het openbaar vervoer ontvangen subsidie. Activiteiten van werkzoekenden om te re-integreren worden met behulp van Europese fondsen ondersteund.

Aan het verstrekken van subsidie kleeft het gevaar dat afhankelijkheid ontstaat. Veel projecten voor duurzame energie kunnen bijvoorbeeld zonder subsidie niet bestaan. Stoppen van de subsidie leidt dan tot een maatschappelijk conflict over nut en kosten.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Subsidie

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
subsidieBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Interreg (Begrip)Bredersubsidie
POP3 subsidie (Begrip)Bredersubsidie
Small Business Innovation Research (Begrip)Bredersubsidie
Geonovum (Begrip)Gerelateerdsubsidie
Rdf.jpg